وین، 9 مارس (رویترز) – دیپلماتهایی که تلاش میکنند توافق هستهای با ایران را احیا کنند، روز چهارشنبه تصمیم گرفتند درخواستهای روسیه در لحظه آخر را که مذاکرات را تهدید میکند، حل و فصل کنند و به نظر میرسد ایالات متحده تمایلی به انجام آن ندارد. در این زمینه نیازی به معامله با روسیه نیست.
قدرت های غربی روز سه شنبه به روسیه هشدار دادند که از توافق تقریباً کامل شده برای بازگرداندن ایالات متحده و ایران به توافق هسته ای 2015 صرف نظر کند. مذاکره کننده ارشد ایران روز چهارشنبه پس از رایزنی در تهران به وین بازگشت.
یازده ماه مذاکرات به مرحله نهایی بازسازی توافقی رسیده است که تحریمها علیه ایران را در ازای محدود کردن برنامه هستهای لغو میکند و چندین دیپلمات میگویند توافق هستهای اکنون در توافق مشترک است.
اما درست زمانی که مسائل نهایی حل شد، روسیه با درخواست تضمین های کتبی از ایالات متحده مبنی بر اینکه تحریم های غرب علیه مسکو بر تجارت این کشور با ایران به دلیل حمله به اوکراین تأثیری نخواهد گذاشت، مانع جدیدی را مطرح کرد.
یک دیپلمات غربی پس از گفتگو میان میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه و انریکه مورا، مذاکره کننده اتحادیه اروپا در روز سه شنبه گفت: «هنوز هیچ راه حلی برای خواسته های روسیه وجود ندارد».
مورا و اولیانوف روز چهارشنبه دوباره با هم ملاقات کردند.
اولیانوف در توییتر خود با اشاره به برنامه جامع اقدام مشترک گفت: دیداری دیگر با هماهنگ کننده مذاکرات اتحادیه اروپا در وین، انریکه مورا در آخرین مرحله ماراتن دیپلماتیک برای احیای شورای امنیت سازمان ملل متحد.
ویکتوریا نولند، وزیر امور خارجه آمریکا در امور سیاسی روز سهشنبه روسیه را متهم کرد که تلاش میکند از مشارکت در تلاشها برای بازگرداندن توافق هستهای سود بیشتری کسب کند، اما او گفت واشنگتن بازی «بیا معامله کنیم» را انجام نمیدهد.
این دیپلمات غربی گفت: هنوز مشخص نیست که ماهیت دقیق خواسته های مسکو چیست، اما به نظر می رسد که آنها فراتر از تعهدات هسته ای این کشور برای احیای توافق هستند.
یک دیپلمات اروپایی گفت که روسیه خواهان تضمین های گسترده برای تجارت بین مسکو و تهران است.
آنها گفتند که بعید است مذاکرات در این هفته به پایان برسد.
مورا روز دوشنبه جلسات غیررسمی را به حالت تعلیق درآورد و گفت زمان تصمیم گیری سیاسی برای پایان دادن به مذاکرات فرا رسیده است.
مذاکرهکنندگان اروپایی از فرانسه، بریتانیا و آلمان پیش از این مذاکرات را به حالت تعلیق درآورده بودند و معتقد بودند که مذاکرات تا آنجا که میتوانستند پیشرفته هستند و اکنون برعهده آمریکا و ایران است که در مورد موضوعات دیگر به توافق برسند.
پس از آنکه سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه مطالبات جدید مسکو را تشریح کرد، علی باقری کنی، مذاکره کننده ارشد ایران، به طور غیرمنتظره ای به تهران بازگشت. در آن زمان، وزیر امور خارجه ایران گفت که تهران اجازه نخواهد داد منافعش توسط «عناصر خارجی» تضعیف شود.