حتی تصور روزی که دیگر نمیتوانیم در اطرافمان بو کنیم آزاردهنده است، اما دانشمندان میگویند ممکن است مردم به تدریج حس بویایی خود را از دست بدهند. در این مطالعه که توسط بینجی لی از موسسه تغذیه و سلامت شانگهای رهبری شد، از 1000 چینی و 364 نیویورکی خواسته شد تا 10 عطر را استشمام کنند. آنچه آنها پیدا کردند، از یک فرضیه قدیمی حمایت می کند که ممکن است ادراک بویایی انسان در طول زمان به دلیل تغییرات در ژن هایی که گیرنده های بویایی ما را رمزگذاری می کنند، بدتر شده باشد. ما با هم این گفته و واکنش سایر محققان را در نظر می گیریم.
بینی ها چه کار می کنند
گیرنده های بو مواد شیمیایی موجود در هوا را شناسایی می کنند که وارد بینی ما می شوند، اما گیرنده های بویایی از فردی به فرد دیگر بسیار متفاوت است. مطالعه قبلی در سال 2013 نشان داد که هر دو فرد به طور متوسط در بیش از 30 درصد از ژن های گیرنده بو، تفاوت های عملکردی داشتند. این یافته توضیح می دهد که چرا برخی از افراد ممکن است بوی تند یا مطبوعی را استشمام کنند که فرد بعدی حتی قادر به تشخیص آن نباشد. محققان در حال بررسی شدت و خوشایند بوها در مقیاس 100 درجه و تنوع ژنتیکی ژنهای بویایی شرکتکنندگان هستند تا بتوانند تغییراتی را در نحوه درک افراد از بوها بیابند.
لی و همکاران می نویسند: «با خلاصه کردن تمام تغییرات ژنتیکی منتشر شده مربوط به درک بو، متوجه می شویم که افرادی که از نظر ژنتیکی گیرنده های بویایی مشابه اجداد خود دارند، بوها را قوی تر درک می کنند. محققان افزودند: «اگرچه هدف این مطالعه این نیست، اما یافتههای ما نشان میدهد که مجموعه ژنهای بویایی در پستانداران و بهویژه انسانها در طول زمان تخریب شده است».
محققان دیگر چه می گویند؟
با این حال، این ادعا که حس بویایی انسان به آرامی در طول زمان ناپدید می شود، به شدت مورد بحث قرار گرفته است. محققان دیگر قبلاً پیشنهاد کردهاند که حس بویایی ما آنقدر که فکر میکنیم بد نیست و به مطالعات بو اشاره میکنند که نشان میدهد حتی با وجود ژنهای بویایی کمتر نسبت به سایر حیوانات، توانایی تشخیص بوی انسان حتی بدتر از برخی حیوانات است. بهتر.
جان مک گان، عصب شناس دانشگاه راتگرز، در سال 2017 نوشت: “مانند پستانداران دیگر، انسان ها می توانند بوهای بی شماری را تشخیص دهند و حتی مسیرهای بویایی را در فضای باز دنبال کنند.” به طور کلی، هنوز بین دانشمندان بر سر نظریه رایج از بین رفتن تدریجی حس بویایی انسان اتفاق نظر وجود ندارد، اما بینگ جی لی و همکارانش معتقدند که علم ژنتیک تا حد زیادی این فرضیه را تایید می کند. نتایج این مطالعه در مجله PLOS Genetics منتشر شد.