بر اساس گزارش مستقل آنلاین، بلومبرگ نوشت:
دیپلماتهای اتحادیه اروپا در آخرین ازسرگیری مذاکرات گفتند که شکاف بین ایران و ایالات متحده پس از آخرین دور مذاکرات هستهای در وین افزایش یافته است.
به گفته دو مقام اتحادیه اروپا که خواستند نامشان فاش نشود، در ماه های اخیر با از سرگیری مذاکرات در پایتخت اتریش، حداقل دو موضوع جدید در ماه های اخیر مطرح شده است که فهرست موانع را به شش یا هفت رسانده است.
دیپلمات ها گفتند که اگرچه موانع باقی مانده از نظر فنی می تواند ظرف 72 ساعت حل شود، اما این امر مستلزم تصمیم گیری های سیاسی سطح بالا در تهران و واشنگتن است، پایتخت هایی که به نظر می رسد علاقه به توافق کاهش یافته است.
شایعاتی وجود دارد مبنی بر اینکه دورنمای کمی برای توافقی وجود دارد که بتواند بحران جهانی انرژی را کاهش دهد.
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز جمعه در مصاحبه ای در پنوم پن، پایتخت کامبوج، گفت: «در دو ماه گذشته سخت کار کرده ام تا همه را به وین برگردانم. روزهای آینده تعیین کننده خواهد بود.”
بیش از 15 ماه است که اتحادیه اروپا بین رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا و علی باقری کنی، همتای ایرانی وی میانجیگری کرده است. از زمانی که دولت ترامپ چهار سال پیش توافق را پاره کرد و تحریمهای آمریکا را بازگرداند، تهران از شرکت در مذاکرات مستقیم خودداری کرده است.
دیپلمات های اتحادیه اروپا گفتند که ذخایر فزاینده اورانیوم غنی شده ایران تا 60 درصد – سطحی که بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی آن را از نظر فنی از درجه تسلیحات قابل تشخیص نیست – موانع قابل توجهی در مذاکرات ایجاد کرده است. اصرار تهران بر حل و فصل تحقیقات آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره چندین دهه فعالیت هستهای نیز به عنوان یک موضوع کلیدی مطرح شد.
دیپلمات های اروپایی همچنان می گویند که شایعات کافی در مورد احتمال توجیه از سرگیری مذاکرات وجود دارد. ایران از خواستههای قبلی خود مبنی بر لغو تحریمهای آمریکا علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی خود و همچنین اصرار خود برای تضمین عدم نقض مجدد توافق توسط آمریکا عقبنشینی کرده است.
در عوض، مقامات گفتند که طرفین غرامت های خاصی را پیشنهاد کردند که بهبود اقتصادی ایران را تضمین می کند، حتی اگر دولت یا اقدام بعدی کنگره آمریکا این توافق را لغو کند.
بورل هفته گذشته در فایننشال تایمز نوشت: «جا برای مصالحه های مهم دیگر رو به اتمام است. من اکنون متنی را روی میز گذاشتهام که در آن جزئیات لغو تحریمها و همچنین اقدامات لازم هستهای را توضیح میدهد.
دیپلمات ها گفتند که اختلافات سیاسی ممکن است هر دو کشور را از پذیرش پیشنهادات اتحادیه اروپا باز دارد. ایران میداند که دست کشیدن از دستآوریهای هستهای خود به معنای قربانی کردن اهرمهای مذاکرهای است که در طول سالها ایجاد کرده است. در ایالات متحده – جایی که مخالفت هر دو طرف با توافق هستهای قوی است – توافق با ایران میتواند برای رئیسجمهور جو بایدن، که دموکراتهایش در انتخابات میاندورهای نوامبر در معرض خطر از دست دادن کنترل کنگره هستند، دشوار باشد.
به گفته مقامات اتحادیه اروپا، حتی اگر مذاکرات کنونی دوباره متوقف شود، بعید است که توافق ایران رسماً مرده اعلام شود. آنها گفتند که این به نفع هیچ کس نیست و پیشنهاد کردند که یک طلسم طولانی تر در برزخ ممکن است محتمل ترین نتیجه باشد.