مطالعهای که توسط تیمی از کالج پزشکی ویسکانسین در ایالات متحده انجام شد، دو جایگزین قند به نامهای آسه سولفام پتاسیم و سوکرالوز پیدا کرد که به عنوان شیرینکنندههای غیرغذایی نیز شناخته میشوند که طعم شیرینیهای کم کالری و کم کالری دارند.
بیشتر بخوانید:
این شیرین کننده ها عملکرد پروتئین هایی را که نقش حیاتی در سم زدایی کبد و متابولیسم برخی داروها دارند، مختل می کنند.
لورا دانر، یکی از اعضای تیم تحقیقاتی میگوید: «بسیاری از مردم نمیدانند که این شیرینکنندهها در ماستها و تنقلات شیرین و حتی در محصولات غیرغذایی مانند مایعات و برخی لوازم آرایشی یافت میشوند.»
در این مطالعه، تیم دریافتند که آسه سولفام پتاسیم و سوکرالوز فعالیت p-glycoprotein (PGP) را که به عنوان پروتئین مقاوم به چند دارو (MDR1) نیز شناخته میشود، مهار میکنند. PGP بخشی از خانواده ای از حامل ها است که با هم کار می کنند تا بدن را از سموم، داروها و متابولیت های دارو خلاص کنند.
دانر میگوید: «ما دریافتیم که شیرینکنندهها بر فعالیت PGP در سلولهای کبدی در غلظتهای بسیار کمتر از حداکثر توصیه شده تأثیر میگذارند.
آزمایشها همچنین نشان دادهاند که شیرینکنندهها فعالیت حمل و نقل را تحریک میکنند و احتمالاً به PGP متصل میشوند، بنابراین با داروها و متابولیتهای آنها، لیپیدهای زنجیره کوتاه و اسیدهای صفراوی رقابت میکنند و از انتقال آنها جلوگیری میکنند.
اگرچه محققان هشدار می دهند که این یک مطالعه مقدماتی است و باید در مطالعات پیش بالینی و بالینی تایید شود، نتایج نشان می دهد که شیرین کننده های غیر مغذی ممکن است برای افرادی که داروهایی مصرف می کنند که از PGP به عنوان یک انتقال دهنده اصلی سم زدایی استفاده می کنند، مفید باشد. مشکلاتی که شامل برخی داروهای ضد افسردگی، آنتی بیوتیک ها و داروهای فشار خون می شود.
دانر میگوید: «اگر تحقیقات آینده تأیید کند که شیرینکنندههای غیرمغذی فرآیند سمزدایی بدن را مختل میکنند، بررسی تداخلات بالقوه و تعیین سطوح ایمن مصرف برای گروههای در معرض خطر ضروری است.
انتهای پیام/