به گزارش گروه اقتصادی ایسکانیوز، آقای همتی، رئیس سابق بانک مرکزی اخیراً اظهاراتی مبنی بر تغییر پایه پولی و رشد نقدینگی در سال 1400 بیان کرده است که نشان می دهد آنقدر در بحث های سیاسی و پوپولیستی غوطه ور است که اصول علمی را رعایت می کند. اقتصاد مطالعه متغیرهای اقتصادی کنار گذاشته شده است.
آقای همتی در حالی که ریشه مشکلات اقتصادی کشور به ویژه در پشت صحنه تورم، رشد پایه پولی و نقدینگی و به عنوان یک فالگیر مست! او از تحقق پیش بینی های خود فراموش می کند که رکوردهای تاریخی رشد نقدینگی سالانه پس از انقلاب در دولت قبل و به طور مشخص در دوران تصدی وی در بانک مرکزی (رشد نقدینگی 40.6 درصدی در سال 1399) و در نتیجه عنوان سلطان نقدینگی ایجاد شده است. رشد بر این اساس، اگر به رشد پایه پولی نگاه کنیم، می بینیم که قبل از شروع دولت سیزدهم، رشد سالانه پایه پولی در مرداد 1400 حدود 42.1 درصد بوده که در پایان سال به 31، 4 رسیده است. درصد کاهش یافته است.
اما نکته مهم دیگر این است که او مانند گذشته از همه ابزارها برای سیاه نمایی از اقدامات دولت سیزدهم استفاده می کند و در مورد اخیر در بررسی تورم برخلاف اصول علمی به جای تمرکز بر رشد «متغیرهای پولی». وی با مقایسه ارقام تغییر «تراز پایه پولی» از تغییر نجومی موجودی 142 هزار میلیارد تنی تراز پایه پولی در سال 1400 می گوید. اگرچه چنین مقایسه هایی اساساً اشتباه است.
دانشجویان رشته اقتصاد نیز می دانند که تغییرات پایه پولی تنها بیانگر ارقام واقع بینانه است و با این منطق تغییر «تراز پایه پولی» هر ساله نسبت به سال یا سال های قبل نجومی خواهد بود، زیرا اقتصاد ایران از تورم مزمن رنج می برد. سود و نیازهای پولی هر سال افزایش می یابد.
اما نکته مهم دیگر برای توسعه تورم و رشد پایه پولی و نقدینگی در سالهای اخیر که همواره در ادبیات اقتصادی مورد توجه قرار میگیرد، این است که ریشه تورم گاهی اوقات صرفاً تغییرات پایه پولی و نقدینگی نیست. در حال حاضر بسیاری از کشورها به دلیل تغییرات در عرضه اقتصاد و به ویژه افزایش قیمت انرژی و قیمت کالاها، که مستقل از تغییرات نقدینگی کشورهاست، دارای تورم بالایی هستند.
در این راستا بخش مهمی از تورم در اقتصاد ایران در سالهای اخیر ریشههای مشابهی دارد که عمدتاً به بیثباتی بازار ارز ناشی از تشدید تحریمها و افزایش قیمت کالاها در بازارهای جهانی مربوط میشود. اقتصاد، رشد پولی و نقدینگی با رشد همراه است و در حوزه سیاست اقتصادی این موضوع مذموم تلقی نمی شود.
قاعدتا پیروی از تئوری های متناقض آقای همتی در مواجهه با تکانه های عرضه در اقتصاد می تواند هر چه زودتر اقتصادها را در آستانه فروپاشی قرار دهد!
منبع: ایرنا
انتهای پیام/