به گزارش گروه اقتصادی ایسکانیوز، علی صالح آبادی، رئیس کل بانک مرکزی از زمان تصدی بر بانک مرکزی در دولت سیزدهم، اصلاح نظام بانکی را در سه حوزه «دولت با بانک مرکزی»، «بانک مرکزی با بانک ها «و» بانک ها با مردم «در دستور کار قرار گرفته و در این راستا گام هایی برداشته شده است.
نتایج نشان می دهد که با این اقدامات، به گفته صالح آبادی، به جای بانک مرکزی مستقل، یک بانک مرکزی قدرتمند پدید می آید و روابط بانک ها با مردم روند متفاوتی را شاهد خواهد بود. در یادداشت بعدی به تشریح اصلاح نظام بانکی در سه بعد خواهیم پرداخت.
وضعیت کنونی نظام بانکی نتیجه کنش و واکنش سه حوزه «بانکها»، «دولت» و «مردم» است که در پاسخ به مشوقهای حاکم بر قوانین و مؤسسات پولی و بانکی دریافت شد. کشور و در چارچوب زیرساخت های موجود شکل گرفته اند. چنین وضعیتی بدون اصلاح عوامل ایجاد کننده آن از بین نمی رود و در بسیاری از موارد با سیاست های فرابخشی یا اقدامات دستوری تشدید می شود. تغییر این وضعیت مستلزم تغییر قوانین بازی است. انتظار نمی رود بدون اجرای اصلاحات نهادی مندرج در قوانین شکل دهنده روابط سه جانبه، وضعیت به طور دائم تغییر کند. برعکس، ادامه این وضعیت به تخریب بیشتر سلامت بازارهای مالی منجر خواهد شد.
بنابراین لازم است در برنامه های مدیریتی قانونگذار و مرجع نظارتی و همچنین نقش بانک ها در بانک مرکزی و بانک ها و مشتریان تغییراتی در راستای اصلاح نظام بانکی در جهت ارتقای سلامت، اعتبار و تامین مالی بانک ها ایجاد شود. تولید، حفظ ارزش پولی تقویت ملی شدن و برآوردن انتظارات عمومی.
در همین راستا علی صالح آبادی، رئیس کل بانک مرکزی از همان ابتدای مدیریت بانک مرکزی در دولت سیزدهم، طرح اصلاح نظام بانکی را در سه حوزه «بانک مرکزی با دولت»، «مرکزی» پیشنهاد کرد. بانک با بانک ها «و» بانک با مردم «در دستور کار است و در این راستا اقدام شده است.
ارتباط دولت با بانک مرکزی همواره چالش بزرگی برای مراجع پولی و بانکی بوده است. یک «بانک مرکزی مستقل» دیده می شود.
در حوزه ارتباط دولت با بانک مرکزی، مهمترین عامل عدم دریافت وامهای دولتی از بانک مرکزی یا به عبارت سادهتر، وارد نشدن دولت به جیب بانک مرکزی است. «دیدگاه دولت. وام های بانک مرکزی به عنوان خط قرمز تعریف شده است.«بانک مرکزی در بخشنامه جدیدی که ماه گذشته به بانک ها ابلاغ کرد، اضافه برداشت بدون وثیقه را ممنوع کرد.
این اولین اقدام بانک مرکزی در اصلاح رابطه بانک ها و بانک مرکزی باید مطلوب باشد، زیرا طبق بخشنامه بانک مرکزی، ارائه خط اعتباری یا اضافه برداشت تنها با اخذ وثیقه و نوع و میزان آن امکان پذیر خواهد بود. وثیقه قابل تصویب توسط شورای پول تعیین می شود.
نکته دیگری که در این بخشنامه مورد تاکید قرار گرفته است این است که در صورت تسویه به موقع اضافه برداشت بانک یا موسسه اعتباری غیربانکی در مدت مقرر که در آیین نامه اجرایی نظارتی مشخص خواهد شد، بانک مرکزی در چارچوب مصوب و مکانیزم مستمر فروش اسناد و تسویه مطالبات به تنهایی عمل خواهد کرد. با رویکرد مشابهی که مبدع سیاست پولی اتخاذ کرد، به نظر می رسد روش سنتی اضافه برداشت بانکی به طور کامل کنار گذاشته شده است.
در خصوص بهبود روابط بانک ها با مردم، مهمترین اقدام بانک مرکزی تسهیل دسترسی افراد به خدمات بانکی است که به عنوان شمول مالی مطرح می شود. گنجاندن امور مالی در ادبیات نظری این موضوع به معنای دسترسی آسان، سریع و مقرون به صرفه به خدمات بانکی برای همه افراد جامعه است و بنابراین یکی از شاخص های توسعه مالی در هر کشور است. به عبارت دیگر، این اصطلاح به معنای گستردگی خدمات مالی در تمام نقاط یک کشور است.
تحقیقات و بررسیها نیز نشان میدهد که هر چه خدمات مالی فراگیرتر و جامعتر باشد، به رشد اقتصادی و توسعه مالی کشور منجر میشود. به همین دلیل یکی از اهداف و وظایف سیاستمداران و به ویژه سیاستمداران پولی بحث توسعه شمولیت مالی است و البته خوشبختانه در این زمینه شرایط خوبی داریم.
انتظار می رود در عصر جدید بانک مرکزی با ابلاغ الزامات قانونی و زیرساخت های نظارتی به شبکه بانکی، این تفاوت رویه ای در شبکه بانکی کاهش یافته و به سمت همگرایی و وحدت رویه بین بانک ها پیش رود.
به گفته مسئولان بانک مرکزی یکی از برنامه های این بانک تسهیل در اخذ وام است. از استفاده از اعتبارات خرد رضایت لازم وجود ندارد و با وضعیت مطلوب فاصله وجود دارد، لذا در دوره جدید بانک مرکزی مقرر شد اقدامات مناسبی در این زمینه انجام شود.
موضوع بحث شما و سفته الکترونیکی یکی از موضوعات برای شمول مالی است. این بستر با همکاری وزارت اقتصاد و دارایی، بانک مرکزی و قوه قضائیه اجرایی شده است. بر این اساس، امکان استفاده از سفته به صورت الکترونیکی، شبانه روزی و بدون مراجعه حضوری وجود دارد. در چنین مواردی یکی از دستاوردهای تسهیل در استفاده از اعتبارات خرد، امکان استفاده از سفته الکترونیکی است که می تواند به عنوان ابزاری برای اطمینان از تسهیلات مورد استفاده قرار گیرد.
بررسی روند شاخص های سلامت بانکی نشان می دهد که متأسفانه سلامت بانکی دائماً رو به زوال است و اجرای کارکردهای نظام بانکی با مشکلات بیشتری همراه است و در صورت عدم اقدام عاجل، نظام بانکی دچار اختلال می شود. اینکه بانک مرکزی باید مداخله کند، نتیجه ممکن است چیزی جز تورم و رکود طولانیتر نباشد، باید منتظر ماند و دید که اصلاحات تا چه حد میتواند بانک مرکزی را در مواجهه با دولت و بانکها ترمیم کند. ارائه خدمات گسترده به مردم